Helle Thorning-Schmidt Kan Risikere at Blive Formand for Det Europæiske RådI flere måneder har noget kunnet tyde på at den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt ville kunne sige farvel til dansk politik og rykke hen på en plads i den Europæisk Union. Det har faktisk set ud til at Thorning-Schmidt har kunnet risikere end plads for bordenden som formand for Det Europæiske Råd.
Det ser nemlig ud til at mange af de tunge poster har skullet gå til mænd fra EU’s større lande, og for at de mindre nationer også kan sidde i rådet, kan det ende med at EU-udenrigschef-posten skal gå til en bulgarsk kvinde, Kristalina Georgieva, og EU-præsident posten kan måske gå til Helle Thorning-Schmidt.
Det så i hvert fald sådan ud for nogle dage siden da rygterne blev spredt, men nu ligger det sådan at Helle Thorning-Schmidt måske kan have fået et tilbageslag. Dette skriver den bristike avis The Guardian. Dette bliver dog først fuldstændigt afgjort på lørdag den 30. august, hvor de sidste brikker i puslespillet skal lægges.
Især David Cameron, Storbritanniens statsminister, giver udtryk for at den polske kandidat ville sidde bedre i sædet, også selvom Storbritannien og Polens forhold har været mindre godt de sidste par års tid. Dette skyldes Camerons udtalelse om at det var en fejl at åbne EU’s grænser til Polen og andre Østeuropæiske lande.
Cameron giver udtryk for at den borgerlige Tusk kan afbalancere den konservative kommissionsformand som giver udtryk for et ønske om et føderalt EU, som skal indeholde en reformkurs, som sender mere magt til medlemslandene.
Det er endnu ikke blevet afgjort offentligt hvem som skal have positionen som EU-præsident, men tidligere var Helle Thorning-Schmidt ofte nævnt når de europæiske hovedstæder når der skulle gættes hvem som skal afløse Herman Van Rompuy som EU-præsident, når hans mandat udløber i slutningen af november.