Chokolade… den syndige, cremede substans som smelter på tungen og giver dig en følelse af glæde og opstemthed. Men hov, chokolade er jo usundt! Det er korrekt, at et for stort forbrug kan koste dig helbredsmæssigt, men faktisk er der mange studier som viser at der også er mange fordele ved et stykke mørk chokolade efter aftensmaden.
Chokolade kommer i mange former, farver og mærker. Den syndige lille bid behøver du faktisk ikke at undgå så meget som du tror, specielt ikke op til den kommende indfødsretsprøve. Chokolade kan hurtigere gøre dig mere veltilpas og højne din koncentration og indlæring både op til og under indfødsretsprøven. Herunder kan du læse hvorfor.
Mørk chokolade kan gøre dig glad.
Hvis du ikke rigtigt kan tage dig sammen til at studere de mange emner i indfødsretsprøvens læremateriale, så prøv eventuelt at tage et stykke chokolade eller drik en kop varm kakao. Du vil hurtigt finde en fornyet følelse af glæde og opstemthed. Chokolade fremmer nemlig produktionen af endorfiner i din krop. Endorfiner binder sig til bestemte receptorer i din hjerne, som fører til en følelse af eufori, lidt ligesom det kick som joggere får når de er ude på deres daglige løbetur. Samtidig kan chokolade reducere smerte og gøre dig mindre stresset.
Sådan virker chokolade på din krop.
Samtidig er der også et stof i chokolade som fremmer din hukommelse, din koncentration, reaktionsevne og evnen til at løse problemer hurtigere. Dette stof forbedrer nemlig blodgennemstrømningen til din hjerne. Ikke dårligt for en kommende indfødsretsprøve-aspirant!
Flavonoider er et stof i kakao, som ophober sig i den del af hjernen der involverer indlæring og hukommelse. Studier viser, at dem der spiser et stykke chokolade eller drikker kakao klarer sig bedre til kognitive prøver. Der er desuden også en smule koffein i chokolade, som også kan være et godt koncentrations boost.
Der findes også magnesium i chokolade, som er et mineral der er kendt for at undertrykke stresshormonet, kortisol. Magnesium fra chokolade forbedrer i øvrigt hukommelsen, fokus, humør, søvn og gør dig mere robust imod stress.
Der findes mange andre fordele ved chokolade, de ovennævnte er dem som du bedst kan drage fordel af når du læser op til indfødsretsprøven. Så du behøver altså ikke at føle dig helt skyldig hvis et stykke chokolade skulle smutte fra køleskabet og ned i din snackskål.
Hvilken chokolade skal du vælge?
Det er selvfølgelig vigtigt at du er opmærksom på, at det ikke er al chokolade som gavner lige godt. Oftest er det billigste ikke det bedste og der er mange former for chokolade derude som feder mere end det gavner dit helbred. Det er altid bedst at spise den chokolade som har den højeste procent af rent kakao. Dette plejer at stå mærket uden på chokoladen.
Når der snakkes om mørk chokolade, så plejer det at være den på 70% der er tale om. Hvis du ikke bryder dig om denne kan du starter med for eksempel 50% og så arbejde dig op derfra. Der findes også chokolade i visse supermarkeder og specialbutikker, som har helt op til 95% ren kakao. Procenten indikerer den totale procent af indholdet, som er taget fra kakaobønnen. Disse chokolader har ofte en meget bitter smag og du vil finde at det ikke smelter lige så nemt på tungen som mælkechokolade.
Hvis du er ved at læse op til indfødsretsprøven kan du altså med fordel gå på jagt i supermarkedet efter en god chokolade, som falder i din smag. Der er mange forskellige slags og det er bare med at udforske markedet. Og husk endelig på også at tage et stykke mørk chokolade med kaffen før du går op til indfødsretsprøven.