Danmarks første EU certificerede vinbonde er blevet til. Og hvordan er det så relevant i forhold til en test i dansk indfødsret? Det specielle ligger i, at den danske vin er som det første danske produkt blevet certificeret på linie med parmaskinke og champagne.
Der er 2 typer EU certificeringer. BGB dækker over ”Beskyttede Geografiske Betegnelser” og betyder at et produkt stammer fra eller er fremstillet, forarbejdet eller tilvirket i et bestemt område.
Certificeringen som den jysk vin har i april 2018 fået kaldes BOB, og betyder ”Beskyttet Oprindelses Betegnelse”. Denne betegnelse er den højeste en fødevare kan opnå.
På Skærsøgaard ved Kolding fjord i den lille by Dons, har Sven Moesgaard dyrket sine vinranker siden 2001. Noget af der gør vinrankerne unikke er at de er dyrket udendørs under åbne himmelstrøg.
Det danske klima -som til tider kan være barskt for en drue- gør at syreindholdet i druen ændrer sig. Det er efter grundige undersøgelser blevet dokumenteret, at den danske drue indeholder mere mælkesyre og mindre vinsyre end den traditionelle drue fra Champagne distriktet i Frankrig.
Champagne distriktet er placeret nordligt i Frankrig, så på den måde lægger druesorterne ikke så langt fra hinanden som man umiddelbart kunne tro.
En af de store forskelle er at de danske vintre er længere, og det påvirker naturligvis druens og dermed vinens smag.
Vinproducenten Sven Moesgaard ser det som en fordel. Han håber der i fremtiden vil være flere vinavlere der vil starte en vinproduktion i Dons. Dog vil han altid være den første og eneste med BOB certificeringen for den mousserende vin Dons i verden, så derfor er det ikke utænkeligt at han dukker op til din danske indfødsret test.