Den danske indfødsret – om dobbelt statsborgerskab og hvordan du undgår at miste dit danske statsborgerskab

Alt efter hvilket land du juridisk hører til, har du forskellige rettigheder. I Danmark er et statsborgerskab lig med gratis uddannelse, sygehusbesøg og lignende, mens man i andre lande har sparet velfærden væk, men i stedet har lavere skatter og afgifter. Selvom det normalt ikke er muligt for langt de fleste at besidde et dobbelt statsborgerskab, er der visse situationer, hvor man som person kan have to statsborgerskaber – dem vil vi skrive lidt om her på siden.

Artiklen her henvender sig primært til danskere, som for nyligt har modtaget deres statsborgerskab. Du er selvfølgelig også velkommen til at kigge med, hvis du interesserer dig for emnet, har en god ven som har brug for hjælp, eller bare vil vide alt hvad der er at vide, om det danske statsborgerskab.

statsborgerskabSådan kunne det se ud, med et eksempel fra den virkelige verden

Jessica er født og opvokset i USA. Hun har en dansk mor og en amerikansk far, og har derfor et dansk statsborgerskab. Jessica har dog aldrig boet i Danmark så kort inden hun fylder 22, får hun af vide at hun vil miste sit danske statsborgerskab, da 22 år er grænsen for, hvornår statsborgerskabet udløber, vel og mærke hvis personen aldrig har boet i Danmark.

Heldigvis for Jessica og andre danskere som er født i udlandet, kan man søge om at bevare indfødsretten, så man eventuelt ikke mister den, i tilfælde af at man på et tidspunkt i livet bliver statsløs. Man kan derimod kun miste sit danske statsborgerskab, hvis man har et andet statsborgerskab ved siden af.

Sådan fungerer dobbelt statsborgerskab

I Danmark er politikerne ikke meget for dobbelte statsborgerskaber. Hvis en person vælger at blive statsborger i et andet land, vil man i de fleste tilfælde miste det danske. Dette gælder i øvrigt når der ansøges om dansk statsborgerskab – her skal ansøgeren specifikt skrive under på, at han/hun opgiver det nuværende statsborgerskab, til fordel for det danske.

Der findes dog undtagelser, hvor du kan have mere end blot et dansk statsborgerskab – lad os komme tilbage til Jessica.

Da hun som sagt har en dansk mor og en amerikansk far, har hun et statsborgerskab fra begge lande. Hvis Jessica på et tidspunkt inden hendes 22-års fødselsdag bor en periode i Danmark, eller ansøger om det, som beskrevet længere oppe på siden, vil hun få lov til at beholde begge statsborgerskaber.

Forudsætningen for et dobbelt statsborgerskab er, at både Danmark og det omtalte land godkender situationen. Dette er som regel ikke et problem i de fleste vestlige lande, men det er ofte anderledes hvis der er tale om krigshærgede lande, eller lande som går gennem andre besværlige perioder. Da regler og love ofte laves om, er det bedst at tale med en repræsentant fra begge lejre i form af en advokat eller en offentlig ansat, som specifikt har at gøre med dobbelt statsborgerskab.

Andre guides og artikler

Vi har gjort vores bedste for at samle så mange artikler og guides som muligt, når det gælder det danske statsborgerskab.

Tag dig endelig god tid og klik lidt rundt på vores hjemmeside – vi har svaret på langt de fleste spørgsmål, som omhandler dette emne.

One Comment

  • Hamdi omar hagi 10/01/2015 at 21:37

    Hej mit spørgsmål er. Kan jeg både søge mit perminant opholdstilladelse og dansk pas på samme tidspunkt? Jeg har boet i Danmark siden jeg var 5år gammel. Jeg er 23år nu. Der har været problemer angående min opholdstilladelse fordi jeg ikke havde eksamen bevis fra folkeskolen. Den er jeg i gang med at tage nu, er færdig til sommer. Jeg har været op til statsborgerskabs prøven, og jeg har bestået den, men ville bare høre om det muligt jeg kan sende begge ansøgning afsted på samme tidspunkt, i stedet for jeg venter på 7 måneder at få min opholdstilladelse også søge min dansk pas. Og plus jeg har hørt at mir statsborgerskabs prøve udløber efter 1år. Så den udløber jo når jeg søger mit dansk pas først til næste år? Jeg er helt forvirret og håber i kan give mig svar til mine spørgsmål!? Hilsen Hamdi